Bölüm "Fakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü" için listeleme
Toplam kayıt 80, listelenen: 21-40
-
The effect of various heat treatments on the antioxidant capacity of milk before and after simulated gastrointestinal digestion
(Wiley, 2013)Various reactions take place between compounds of milk during heat treatment including denaturation and aggregation of whey proteins, and formation of new complexes. In this study, the antioxidant capacities of raw, ... -
Effects of Avian Influenza on Consumer Purchasing Behavior in Tekirdağ
(2011)In this research, the effects of avian flu on meat products consumption habits of public in Tekirdag city center were investigated. To this end, a questionnaire about this topic was used in a survey that has been performed ... -
Effects of Cooking Methods and Temperatures on Nutritional and Quality Characteristics of Anchovy (Engraulis Encrasicholus)
(2014-04)The aim of this study was to determine the nutritional and quality characteristics of anchovy after cooking. The fish were cooked by different methods (frying, baking and grilling) at two different temperatures (160 ... -
Effects of Different Packaging Techniques on the Microbiological and Physicochemical Properties of Coated Pumpkin Slices
(2016-04-19)In this study the effects of zein film coating along with benzoic acid on the quality of sliced pumpkin samples, which were packaged with different techniques were investigated. The samples were allocated into different ... -
Effects of Packaging Atmospheres on the Quality and Shelf Life of Beef Steaks
(2011)The effects of modified atmosphere packaging on the quality and shelf life of beef steaks were investigated. Beef steaks were packed under varying modifi ed atmosphere conditions (A = 70% CO2, 30% N2; B = 80% CO2, 20% O2; ... -
Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Agronomik Özellikleri ve Stabilite Parametrelerinin Saptanması
(2015)Araştırma bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim, stabilite parametreleri ile bazı tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 18 çeşitle, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 ... -
Et ve Su Ürünlerinde Transglutaminaz Enziminin Kullanım Olanakları
(2018-05-01)Açıklama ve Önem: Transglutaminaz (TGaz) enzimi proteinler arası çapraz bağ oluşumunu ve çeşitli tepkimeler ile protein modifikasyonunu sağlayabilen önemli bir enzimdir. Genellikle proteinlerin fonksiyonel özelliklerini ... -
Etil Pirüvat Buharının Tavuk Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi
(2018-12-01)Bu çalışmada, buharlaştırılmış Etil Pirüvatın (EP) tavuk but etlerinin raf ömrü üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla tavuk eti örnekleri 1 L’lik kaplara konmuş ve her bir kaba sırasıyla 42, 105 ve 420 mg /L hava olacak ... -
Evaluation of Antioxidant Activities and Antifungal Activity of Different Plants Species Against Pink Mold Rot-Causing Trichothecium roseum
(Springer Heidelberg, 2017)Trichothecium roseum causes the pink mold rot in many fruits and vegetables around the world. Due to this infection, significant losses arise in foods. In order to control this infection, plant extracts offer alternative ... -
Evaluation of antioxidant and antifungal activities of several plants against agents of postharvest citrus sour rot and green mould rot
(Ars Docendi, 2019)The antifungal activities of chloroform extracts of 10 plants species belonging to Lamiaceae family, which were collected from Kirklareli (Turkey), against Geotrichum candidum, theagent of postharvest citrus sour rot and ... -
FARKLI STARTER KÜLTÜR KULLANIMININ BEYAZ PEYNİRLERİN OLGUNLAŞMA SÜRESİNCE LAKTOZ DEĞİŞİMLERİNE ETKİSİ
(Kırklareli Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada Beyaz peynirde farklı starter kültür kullanımının olgunlaşma süresince laktoz değişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Termofilik (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus dellbruecki subsp. bulgaricus) ve ... -
Farklı Pişirme Yöntemlerinin Hamsi Balığının Besinsel ve Kalite Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi
(2014-12-16)Bu çalışmada, ülkemizde su ürünleri içerisinde büyük oranda tüketim potansiyeline sahip olan hamsi balığının, en yaygın pişirme yöntemleri (yağda kızartma, fırında pişirme, ızgarada pişirme) ile pişirilmesinden sonra ... -
Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Gamma Işınlamanın Etkisi
(2020)Isıl işlem görmüş sucuk teknolojik açıdan daha verimli bir ürün olmasına karşın tüketici tarafından pek de tercih edilmemektedir. Ülkemizde, tüketici tarafından tercih edilen fermente sucuk ise ne yazık ki mikrobiyal kalite ... -
A fundamental optimization study on chewing gum textural and sensorial properties: The effect of ingredients
(Elsevier, 2020)The composition of chewing gum and the interaction between its components are quite complex. Although these factors have great importance on product quality, they have not been adequately studied. In this study, effects ... -
Gıda İşletmelerinde Kullanılan Suların Gıda Güvenliği Yönünden İncelenmesi
(Akademik Gıda, 2016-12-01)Hijyenik açıdan güvenilir gıda üretilebilmesi için gıda işletmelerinde hammadde, personel ve işletme hijyeni kadar su hijyeni de önemlidir. Günümüzde halen su kaynaklı gastrointestinal hastalıklar halk sağlığını tehdit ... -
Gıda Maddeleri Tüketiminde Medyanın Rolü: Tekirdağ Đli Örneği
(2007)Tekirdağ ilinde, günümüzde beslenmeyi önemli düzeyde etkileyen medyanın ve reklamların, tüketici tercihlerini ne ölçüde etkileyebileceğinin arastırıldığı bu çalısmada, tesadüfi olarak seçilen 500 kisiye reklamın etkisiyle ... -
Hipermarketlerde Gıda Temas Yüzeylerinin Mikrobiyolojik Özellikleri ve Satış Personelinin El Hijyeni Düzeyi
(2017-01-01)Gıda temas yüzeyleri ve gıda işletmelerinde çalışan personel, gıdaların en önemli kontaminasyon kaynakların-dan birisidir. Yüzeylerin ve personel ellerinin kirlilik düzeyi arttıkça kontaminasyon riski de artar. Bu çalışma ... -
In vitro evaluation of the bioaccessibility of antioxidative properties in commercially baby foods
(Springer India, 2020)Fruit-vegetable based products are essential for infants as they widely used the first complementary solid foods. This study aimed to investigate the physicochemical properties, the antioxidant capacities, total phenolic ... -
Incorporation of defatted apple seeds in chewing gum system and phloridzin dissolution kinetics
(Elsevier Sci Ltd, 2019)Apple seeds are among the major natural sources of antioxidants and can be used in various industries. In this regard, antioxidant activity, total phenolic content, and individual phenolic compounds analyzes of defatted ... -
Influence of transglutaminase treatment on the physicochemical, rheological, and melting properties of ice cream prepared from goat milk
(Croatian Dairy Union, 2018)This study was conducted to evaluate the effects of the transglutaminase enzyme on the physicochemical characteristics, overrun, melting resistance, rheological and sensorial properties of ice cream made from goat's milk. ...