THE IMPACT OF ERZURUM LOCAL DISHES ON RESTAURANT PREFERENCES AND RE-VISIT INTENTION
Abstract
Objectives: Inthis context, this research aims to determine the extent to which local dishesof Erzurum with a lot of variety of local dishes are appreciated in restaurantsby consumers, reveal the factors affecting their preference and find out theirintention to make a repeat purchase. Methods: Inthis direction, a questionnaire form was prepared by using the scale developedby Kalemci Schneider and Ceritoglu (2010). The questionnaire form was appliedon customers/consumers of restaurants that produce local dishes belonging toErzurum in Istanbul province. Afterwards, by separating the qualified data, thefollowing analyses were run; reliability analysis, descriptive statistics andcorrelation analysis and t-test.Results:The consumers have started to be interested in local dishes which are one ofthe cultural assets of the region they travel. By this means, they had theopportunity to taste local dishes of the visited region. In order to keep thisinterest alive, it is a must for the restaurants where local dishes areproduced and presented to promote socio-cultural heritage by protecting, topreserve these values and transfer them to next generations successfully. Amaç: Bubağlamda bu çalışmada yöresel yemek çeşitliliği oldukça fazla olan Erzurumyemeklerinin yöresel restoranlarda tüketiciler tarafından ne ölçüdebeğenildiğini belirlemek, tercih edilmesine etki eden unsurları ortaya koymakve tekrar satın alma niyetlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Yöntem: Budoğrultuda Kelemci Schneider ve Ceritoğlu (2010) tarafından hazırlanan ölçekkullanılarak anket formu oluşturulmuştur. İstanbul’da Erzurum iline ait yöreselyemeklerin üretildiği restoranların müşterilerine anket uygulaması yapılmıştır.Daha sonra sağlıklı veriler ayrıştırılarak güvenilirlik analizi, tanımlayıcıistatistikler, korelasyon ve t testi uygulanmıştır. Bulgular:Tüketiciler, seyahat ettikleri bölgenin kültür varlıklarından biri olan yöreseltatlara ilgi duymaya başlamış ve bu sayede ziyaret edilen bölgenin mutfağınaözgü yemekleri deneyimleme şansını bulmuşlardır. Yöresel yemeklerin üretilipsunulduğu restoranların bu ilgiyi canlı tutması için sosyo-kültürel mirasasahip çıkarak tanıtımın yapılması, bu değerlerin korunması ve gelecek kuşaklarabaşarıyla aktarılması şarttır
Source
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi DergisiVolume
6Issue
4URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/klujfeas/issue/32584/366171https://hdl.handle.net/20.500.11857/4067
Collections
- Makale Koleksiyonu [193]