Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEkşi, Muharrem
dc.date2019-06-27
dc.date.accessioned2019-06-27T13:38:14Z
dc.date.available2019-06-27T13:38:14Z
dc.date.issued2009-09-25
dc.identifier.citationEkşi, M. (2009).Türkiye-Azerbaycan İlişkileri: Söylemden Reelpolitiğe, Avrasya Etüdleri, TIKA, 36/2009-2, ss. 95-112.
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/download/article-file/421935
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/925
dc.description.abstract8 Ağustos 2008 tarihinde başlayan beş günlük Rus-Gürcü çatışması, Kafkasya politikası için bir dönüm noktası olmuştur. Kafkasya’da dengelerin değişerek yeni bir jeopolitik durumun ortaya çıkardığı yeni konjonktür, bölge ülkelerinin ve bölgeye yönelik çıkarları olan aktörlerin politikalarını yeniden gözden geçirmelerine neden olmuştur. Bu çerçevede Türkiye, Kafkasya politikasını yeniden yapılandırma içerisine girmiştir. Bu anlamda Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisini beklenmedik bir hızla ortaya atan ve Ermenistan ile Ağustos 2007 tarihinde başlatılan normalleşme sürecine çatışma sonrası ivme kazandıran Türkiye, Kafkasya politikasında proaktif ve ön alıcı açılımlarda bulunmuştur. Ancak, Türkiye’nin bu yeni açılımlarından özellikle normalleşme açılımı, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde tansiyonun yükselmesini de beraberinde getirmiştir. Bu araştırmada Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha çok söylem düzeyinde kaldığı ve beklenen stratejik düzeye çıkarılamadığı ileri sürülmektedir. Ayrıca, ilişkilerde sadece enerji alanında somut işbirliği gerçekleştirilmiş, ancak bu siyasal alana yansıtılamamıştır. Buna karşın Davutoğlu döneminde Türkiye, Kafkasya politikasını yeniden dizayn etmeye başlamış ve bununla Azerbaycan ilişkilerinin de stratejik ortaklık boyuta geçilmesi hedeflenmiştir.
dc.description.abstractStarted on August 8, 2008, the five-day Russian-Georgian conflict has become a turning point for Caucasian politics. A new emerging geopolitical balance in the Caucasus changed the situation, provided for a new conjuncture and caused the regional actors to change their policies. Under these circumstances, Turkey has started to re-structure her Caucasian policy as well. In this framework, Turkey, one of the most important actors of the region, swiftly initiated the Caucasus Cooperation and Stability Platform and normalization process in terms of relations with Armenia in the Caucasus. Turkey’s new proactive Caucasian policy and particularly normalization process with Armenia have caused tension over TurkishAzerbaijani relations.” In this study, it is proposed that Turkey-Azerbaijan relations have remained at the level of discourse dimension instead of expected strategic level. Furthermore, in the bilateral relations, concrete cooperation materialized only in energy field, but it could not widen into the political sphere. However, Turkey has begun to redesign its Caucasus policy in the era of Davutoglu and in this context; it has been aimed to raise relations between Azerbaijan and Turkey to the strategic dimension.
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofAvrasya Etüdleri
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.subjectTürkiye
dc.subjectAzerbaycan
dc.subjectErmenistan
dc.subjectNormalleşme Süreci
dc.subjectKafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu
dc.subjectEnerji
dc.subjectTurkey
dc.subjectAzerbaijan
dc.subjectArmenia
dc.subjectNormalization Process
dc.subjectthe Caucasus Cooperation and Stability Platform
dc.subjectEnergy
dc.titleTürkiye-Azerbaycan İlişkileri: Söylemden Reelpolitiğe
dc.title.alternativeTurkey Azerbaijan Relations: From Discourse to Realpolitic
dc.typearticle
dc.departmentFakülteler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü
dc.relation.publicationcategory[Belirlenecek]
dc.institutionauthorEkşi, Muharrem


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess