MİKRODALGA ENERJİSİNİN AYVA DİLİMLERİNİN KURUTULMASINA ETKİSİ
Özet
Bu çalışmada, 4 mmkalınlıklarındaki ayva dilimlerinin laboratuvar tipi bantlı mikrodalga kurutucudaki kurumadavranışları incelenmiştir. Farklı mikrodalga güçlerinin (2000 ve2800W) ve farklı bant hızlarının (0,175, 0,210 ve 0,245 m/dk) kuruma süresi,renk değişimi ve enerji tüketim değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ürünlerin, kurutmanın belirli biranındaki nem içeriğini belirlemek amacıyla Newton, Page, Henderson ve Pabis, Geometric,Wang ve Singh, kuruma modelleri birbiri ile karşılaştırılmıştır. Bu modellerin performansları gözlemlenen ve tahmini nem oranları arasında korelasyon katsayısı değeri (r), tahmini standart hatası (es)ve kalanların kareleri toplamına ( ) göre karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tüm kurumaşartları için Page Modelinin, ürünlerin kuruma davranışını diğerlerinden daha iyi açıkladığı belirlenmiştir. Ayrıca 4 mm kalınlığındaki ayvadilimlerinin %11,05±1 (y.b.) seviyelerine kadar kurutulması için gerekli süreve sistemin elektrik enerjisi tüketimi değerleri bakımından en uygun sonuçlarıyine, 2800 W mikrodalga gücünde ve 0,175 m/dk bant hızında yapılan kurutmaişlemi verdiği belirlenmiştir.
Kaynak
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)Cilt
6Sayı
3Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ejovoc/issue/36634/417038https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/460601
https://hdl.handle.net/20.500.11857/3726
Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [335]