Yazar "Uran, Harun" için Araştırma Çıktıları | WoS | Scopus | TR-Dizin | PubMed listeleme
-
Determination of the effect of ethyl pyruvate on the surface contamination of sausage to Listeria monocytogenes by using Q-PCR assay
Çetin, Bayram; Özkaya, Gülsüm Ucak; Uran, Harun; Durak, Muhammed Z. (Wiley, 2019)In this study, we examined the effect of ethyl pyruvate on the efficacy of the inactivation of Listeria monocytogenes on the surface of sausage samples by using quantitative PCR (Q-PCR). Propidium monoazide (PMA) was used ... -
EFFECT OF EVAPORATED ETHYL PYRUVATE ON SOME CHARACTERISTICS OF SHRIMPS (PARAPENAEUS LONGIROSTRIS) DURING REFRIGERATED STORAGE
Uran, Harun (Parlar Scientific Publications (P S P), 2019)In the study, effect of ethyl pyruvate (EP), which has more likely been the topic of medical research, on certain characteristics of shrimps was investigated with EP being applied in the vapor-phase as an alternative ... -
Effects of Different Packaging Techniques on the Microbiological and Physicochemical Properties of Coated Pumpkin Slices
Aksu, Filiz; Uran, Harun; Dülger Altıner, Dilek; Sandıkçı Altunatmaz, Sema (2016-04-19)In this study the effects of zein film coating along with benzoic acid on the quality of sliced pumpkin samples, which were packaged with different techniques were investigated. The samples were allocated into different ... -
Etil Pirüvat Buharının Tavuk Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi
Uran, Harun; Çetin, Bayram (2018-12-01)Bu çalışmada, buharlaştırılmış Etil Pirüvatın (EP) tavuk but etlerinin raf ömrü üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla tavuk eti örnekleri 1 L’lik kaplara konmuş ve her bir kaba sırasıyla 42, 105 ve 420 mg /L hava olacak ... -
Gıda İşletmelerinde Kullanılan Suların Gıda Güvenliği Yönünden İncelenmesi
Çetin, Bayram; Şanlıdere Aloğlu, Hatice; Uran, Harun; Yanardağ Karabulut, Şeyda (Akademik Gıda, 2016-12-01)Hijyenik açıdan güvenilir gıda üretilebilmesi için gıda işletmelerinde hammadde, personel ve işletme hijyeni kadar su hijyeni de önemlidir. Günümüzde halen su kaynaklı gastrointestinal hastalıklar halk sağlığını tehdit ... -
Hipermarketlerde Gıda Temas Yüzeylerinin Mikrobiyolojik Özellikleri ve Satış Personelinin El Hijyeni Düzeyi
Yılmaz Aksu, Filiz; Sandıkçı Altunatmaz, Sema; Uran, Harun; Dülger Altıner, Dilek (2017-01-01)Gıda temas yüzeyleri ve gıda işletmelerinde çalışan personel, gıdaların en önemli kontaminasyon kaynakların-dan birisidir. Yüzeylerin ve personel ellerinin kirlilik düzeyi arttıkça kontaminasyon riski de artar. Bu çalışma ... -
Laktuloz Eldesi ve Tespit Edilmesinde Kullanılan Yöntemler
Şanlıdere Aloğlu, Hatice; Uran, Harun (2017-01-01)Laktuloz, laktozun izomerizasyonu sonucu oluşan bir disakkarit olup, çok değerli bir fonksiyonel maddedir. Teknolojik olarak öneminin yanı sıra laktulozun birçok fonksiyonel özelliği de bulunmaktadır. İnce bağırsak ... -
Laktuloz İlave Edilerek Üretilen Sucukların Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Laktuloz, probiyotik bakterilerin gelişimini teşvik eden prebiyotik özelliğe sahip bir disakkarittir. Gıda endüstrisinde kullanımı giderek artmakta olup, özellikle probiyotik gıdalarda kullanımı üzerinde durulmaktadır. ... -
Probiyotik Bakterilerin Mikroenkapsülasyonu
Uran, Harun; Şanlıdere Aloğlu, Hatice; Çetin, Bayram (2017-08-01)Probiyotik özellikteki bakterilerin ve probiyotik bazlı ürünlerin sağlığa pek çok yararları bulunmaktadır. Bu nedenle probiyotik katkılı ürünlerin üretimi üzerine çalışmalar artarak devam etmektedir. Ancak bu özellikteki ... -
A research on determination of quality characteristics of chicken burgers produced with transglutaminase supplementation
Uran, Harun; Yılmaz, İsmail (Soc Brasileira Ciencia Tecnologia Alimentos, 2018)Transglutaminases are enzymes that catalyze the cross-linking between peptides or proteins. They play an important role in heat stability, gel-formation capability, water-holding capacity, emulsification and nutritional ... -
A research on the chemical and microbiological qualities of honeys sold in Istanbul
Uran, Harun; Aksu, Filiz; Dülger Altıner, Dilek (Soc Brasileira Ciencia Tecnologia Alimentos, 2017)Honey, produced by honeybees from nectar in flowers and plants, is an aqueous supersaturated sugar solution, mainly composed of fructose and glucose. The quality and biochemical properties of honey are related to honey ... -
Utilization of Pulsed Electric Field (PEF) Technique in Meat and Seafood Processing
Kopuk, Berkay; Güneş, Recep; Uran, Harun (2020)In the food industry, using of new preservation and processing technologies, which may be an alternative to traditional methods, is becoming increasingly important. These novel and particularly non-thermal techniques have ...