Bir Eğitim-Araştırma Hastanesi Gebe ve Doğum Servisine Başvuran Gebelerin Doğum Öncesi Bakım (DÖB) Hizmetlerinden Yararlanmasına Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi.
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/Tarih
2017Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Taştekin, Ö. (2019). Bir Eğitim-Araştırma Hastanesi Gebe ve Doğum Servisine Başvuran Gebelerin Doğum Öncesi Bakım (DÖB) Hizmetlerinden Yararlanmasına Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kırklareli.Özet
Amaç DÖB hizmetlerinden yararlanmaya etki eden faktörleri incelemektir. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tiptedir. Ocak-Aralık 2016 tarihleri arasında doğum yapmış ve serviste yatan 146 hastaya anket formu ile yüz yüze sorulmuştur. Veriler tanımlayıcı istatistikler ve Ki-Kare testi kullanılarak değerlendirilmiş anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Tüm gebeler DÖB hizmeti almıştır. Yetersiz DÖB oranı %11’dir. %13,7’sinin ilk gebeliği iken %24’ü gebeliği istememiştir. İlk 3 ayda kontrole gitme %89, kontrollere düzenli gitme %81,5 ve bu gebeliğinde komplikasyon gelişimi %38,4 bulunmuştur. Aile tipi (p=0,049), çocuk sayısı (p=0,002) ve gebeliğin istenen gebelik olması (p=0,003) DÖB yeterliliğini olumlu etkilerken; kalabalık, çocuk sayısı fazla ailelerde ve istenmeyen gebeliklerde DÖB yeterliliği azalmıştır. Gebenin çalışması (p=0,011), eşinin eğitim durumu (p=0,006) ve eşinin çalışması (p=0,039) DÖB hizmetlerinden yararlanmada etkili bulunmuştur. Verilen danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde ise yetersizlik saptanmıştır. DÖB yönetim rehberi ilkeleri doğrultusunda gebe eğitimi ve danışmanlık hizmetlerine daha fazla önem verilmelidir. Artmış kaliteli eğitim ve danışmanlık hizmetleri anne ve bebekte görülen komplikasyon ve ölümlerin daha da azalmasını sağlayacaktır. The aim investigation of the factors affecting utilization of ANC. The study’s crosssectional and descriptive type. 146 patients who gave birth and were hospitalized between January-December 2016, were asked face-to-face with the survey form. Data were assessed using descriptive statistics and chi-square test and p<0.05 was accepted as the level of significance. All pregnant women have received ANC. Insufficient ANC rate’s 11%. While it’s the first pregnancy of 13.7%, 24% didn’t want pregnancy. In the first three months, the rate of going follow-up’s 89%, regular follow-up’s 81.5%, and complication development in this pregnancy has been found 38.4%. 19.9% of the babies were taken to intensive care. While family type (p=0.049), number of children (p=0.002) and the desired pregnancy (p=0.003) have positively affected the ANC qualification, in the crowded families with many children and undesired pregnancies, the ANC qualification has desreased. The facts that pregnant’s working (p=0.011), her husbands’s level of education (p=0.006) and he’s working (p=0.039) have been identified effective in utilizing ANC services. The consultancy and educational services have been ascertained to be insufficient. In line with the ANC management guideline, it should be given more importance to pregnant education and consultancy services. Increased high quality education and consultancy services will enable the decrease of complications and death rate in mother and baby.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [52]
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: