Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇelikkol, Ethem Soner
dc.contributor.authorUçkun, Ceylan Gazi
dc.contributor.authorTekin, Vasfi Nadir
dc.date.accessioned2021-12-12T22:00:44Z
dc.date.available2021-12-12T22:00:44Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn2146-7684
dc.identifier.issn2146-7684
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/ejovoc/issue/5392/73117
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/62574
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/3737
dc.descriptionDergiPark: 73117en_US
dc.descriptionejovocen_US
dc.description.abstractFace-to-face surveys have been carried out with 252 people from various quarters of Izmit to determine what the breakfast habits of Turkish families are and whether these habits differ according to demographic characteristics. The survey scale, which was utilized for the purpose of this study, consisted of twenty-five questions prepared according to the nine-grade scale. A “One-way Anova” test was applied to the data that we obtained from these face-to-face surveys so as to determine first of all whether the families’ breakfast habits differ according to demographic characteristics. Thereafter, a ttest was applied to differing breakfast foods to verify the differences. The results of these two tests revealed that many breakfast foods differ according to demographic characteristics. Accordingly, the consumption amount of breakfast foods increases as the families’ level of income and the parents’ level of education gets higher, while an increase in the number of family members leads to a decrease in the consumption amount of breakfast foods.en_US
dc.description.abstractTürkiye’deki ailelerin kahvaltı alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkların demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenebilmesi için, İzmit’in çeşitli mahallelerinden 252 kişiyle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Araştırmada kullanılan görüşme cetveli, dokuz dereceli ölçeğe göre hazırlanmış yirmi beş sorudan oluşmaktadır. Yüz yüze görüşme sonucu elde edilen verilere, önce ailelerin kahvaltı alışkanlıklarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenebilmesi için “Oneway Anova” testi uygulanmıştır. Farklılık gösteren kahvaltılıklar daha sonra t-testine tabi tutularak, bu farklılıklar doğrulanmıştır. İki test sonucunda birçok kahvaltılığın demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ailelerin gelir düzeyi, babanın ve annenin eğitim durumu yükseldikçe, kahvaltılık tüketim miktarı artmakta, ailenin birey sayısı arttıkça, kahvaltılık tüketim miktarı azalmaktadıren_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherKırklareli Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofEjovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBreakfast habitsen_US
dc.subjectbreakfast diversityen_US
dc.subjectKahvaltı alışkanlıklarıen_US
dc.subjectKahvaltı çeşitliliğien_US
dc.titleDemographic Evaluation of Families Breakfast Habits in Turkeyen_US
dc.typearticle
dc.department[KLÜ Yayınları]
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.startpage37en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.endpage48en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster