Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAloğlu, Hatice Şanlıdere
dc.contributor.authorÖzer, Ezgi Demir
dc.contributor.authorÖner, Zübeyde
dc.contributor.authorSavaş, Hasan Basri
dc.contributor.authorUz, Efkan
dc.date.accessioned2021-12-12T16:51:16Z
dc.date.available2021-12-12T16:51:16Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issn1309-2251
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRjME56QTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/2520
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.9775/kvfd.2015.13143
dc.description.abstractYüksek kolesterol asimilasyon yeteneğine sahip probiyotik maya Cryptococcus humicola M5-2 suşu, geleneksel olarak üretilmiş bir peynirden izole edilmiş ve in vivo ortamda incelenmiştir. Çalışmada, C. humicola M5-2 suşunun in vivo ortamda kolesterolü asimile etme yeteneği incelenmiş ve kolesterolce zengin diyetle beslenen sıçanlarda bu suş ile beslemenin serum toplam kolesterol, HDL/LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerine etkisi belirlenmiştir. C. humicola nın besiyeri içersindeki kolesterolü asimile etme oranı %73.33tür. Hayvanların beslenmesinde suş iki farklı dozda kullanılmıştır (yüksek ve düşük doz, sırasıyla %2 ve %0.1 liyofilize suş içermektedir). Deneme grupları karşılaştırıldığında, düşük doz besleme grubu daha olumlu sonuçlar göstermiştir. Serum analiz sonucuna göre trigliserit ve toplam kolesterol düzeyi sırasıyla %25 ve %1.34 oranında düşme göstermiştir. Özellikle trigliserit düzeyindeki düşme oranı çoğu in vivo çalışmada rastlanmamıştır. Elde edilen suşun fermente gıdalar ile beraber tüketiminin sağlık üzerine iyileştirici etkiler yaratacağı düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractProbiotic yeast, Cryptococcus humicola M5-2 strain, which has high cholesterol assimilation feature and isolated from traditionally produced cheese, was investigated in vivo. This study was conducted to determine cholesterol assimilation ability of C. humicola M5-2 in vivo and specify the effect of the strain on serum total cholesterol, HDL/LDL cholesterol and triglycerides levels in rats fed on cholesterol-enriched diet. C. humicola had the ability to assimilate cholesterol at the rate of 73.33% in media. The strain was used with two different concentrations in animal feed (high and low doses containing 2% and 0.1% lyophilized strains, respectively). When the treatment groups were compared, low dose feeding group had the positive results in terms of testing values. According to the results of serum analysis, triglyceride and total cholesterol level were decreased by 25% and 1.34% respectively. Especially, decreasing the percentage rate of triglyceride has not obtained in other in vivo studies. It is thought that health promoting effect will be possible when the obtained isolate is consumed with fermented foods.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartofKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.identifier.doi10.9775/kvfd.2015.13143
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleInvestigation of a Probiotic Yeast as a Cholesterol Lowering Agent on Rats Fed on a High Cholesterol Enriched Dieten_US
dc.title.alternativeProbiyotik Mayanın Yüksek Kolesterol İçeren Diyetle Beslenen Sıçanlarda Kolesterolü Düşürücü Ajan Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılmasıen_US
dc.typearticle
dc.authoridUZ, Efkan/0000-0001-9755-5448
dc.departmentFakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.startpage685en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.endpage689en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.wosWOS:000362666900010en_US
dc.identifier.scopus2-s2.0-84934753273en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster