KONJUGE LİNOLEİK ASİTLERİN ÖNEMİ VE BAZI PROBİYOTİK SUŞLAR TARAFINDAN ÜRETİMİ
Özet
Konjuge linoleik asit (KLA), yağ asidi zincirinde iki adet doymamıfl çift bağ içeren linoleik asidin (LA)çeflitli pozisyonel ve geometrik izomerlerini ifade etmektedir. İzomerler, LA'nın gevifl getiren hayvanlarınrumeninde stearik aside bakteriyel biyohidrojenasyonu esnasında ara ürün olarak veya memeli salgıbezi ve adipoz dokularında ?9-desaturaz enzimi aracılığıyla trans vaksenik asidin desatürasyonu ilesentezlenmektedir. KLA izomerleri birçok gıdada bulunmakla birlikte ağırlıklı olarak gevifl getirenhayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. KLA izomerlerinin sağlık üzerine çeflitliolumlu etkilerinin olduğu, bununla beraber oluflturabilecekleri potansiyel endifleler de bazı arafltırmalardabelirtilmifltir. KLA üretimi sadece rumen bakterilerine özgü olmayıp; bazı laktik asit ve propiyonik asitbakterilerinin yanı sıra süt ürünlerinden, insan ve hayvan bağırsağından izole edilen mikroorganizmalarında üretimde yer aldığı belirlenmifltir. Bu türlerin baflta süt endüstrisi olmak üzere gıda sanayinde KLAile zenginlefltirilmifl geleneksel veya yeni fermente ürünlerin üretiminde kullanılması büyük önem arzetmektedir Conjugated linoleic acid (CLA) is a common term of various positional and geometric isomers of linoleicacid (LA) which contains two unsaturated double bonds in the fatty acid chains. Isomers are synthesizedas an intermediate product during the bacterial biohydrogenation of LA to stearic acid in the rumen ofruminants or from the conversion of trans vaccenic acid by the ?9-desaturase enzyme in the mammaryglands and adipose tissues. CLA isomers are found in many foods, but mainly present in meat and dairyproducts obtained from ruminant animals. Although there are diverse positive effects of CLA isomerson health, some potential concerns that can be caused by these compounds have been stated in somestudies. CLA production is not specific to rumen bacteria; it was determined that some lactic acid andpropionic acid bacteria as well as microorganisms isolated from the milk products, human and animalintestines involved in the production. Therefore, use of these microorganisms in food industry, especiallywithin the dairy branch, for the production of traditional or new fermented products enriched with CLAis a great importance
Kaynak
GIDACilt
41Sayı
4Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBeE1ESTFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.11857/2276
Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [282]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1037]