Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorElmacı, Orhan
dc.contributor.authorYalçın Kayıkçı, Meltem
dc.date.accessioned2021-12-12T16:49:19Z
dc.date.available2021-12-12T16:49:19Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1304-0235
dc.identifier.issn2602-3954
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRVd09EVTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1894
dc.description.abstractEkonomik büyüme ve rekabet edebilirlik günümüz şartlarında giderek inovasyona dayanmaktadır. Uluslararası yarışa dahil olabilmek ve rekabet gücünü elinde bulunduran bir düzeye ulaşabilmek için ülkelerin hem inovatif girişimlere hem de bu konuda öncü şirketlere gereksinimi vardır. Bu şirketler inovasyonu yönetilir kılabilmek için, doğru ölçümleri ve teşvikleri uygulamak, hem içeride hem de dışarıda doğru stratejilerle doğru davranışı üretebilmek, ve bu süreç için etkili bir metodoloji geliştirmek zorundadırlar. Sağlıklı bir inovasyon yönetim süreci için, işletmelerin ciddi bir planlama ve uygu¬lama gerçekleştirmeleri, işletme içerisinde inovasyon farkındalığı yaratıp, ino- vasyonu kurum kültürü haline getirebilmeleri ve bu süreçte inovasyon güç- lerini düzenli aralıklarla ölçmeleri oldukça önemlidir. “Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz, geliştiremezsiniz” ilkesi doğrultusunda, yapılan bu ölçümler sayesinde elde edilecek veriler ve geri bildirimlerle, işletmeler bu alandaki zayıf ve güçlü yönlerini tespit edebilir, başarılı bir inovasyon sürecinin sü- rekliliğini sağlayabilirler. İşletmelerde inovasyon gücünün ölçümlenmesinin amaçlandığı bu çalısmanın ilk bölümünde; inovasyon kavramı, özellikleri, çeşitleri ile bağlantılı olduğu kavram ve konuları; ikinci bölümünde dün- yada geliştirilmiş olan inovasyon ölçümüne yönelik yapılan çalışmalardan bazıları; üçüncü bölümde ise dünyanın ilk yönetim danışmanlığı şirketi olan Arthur D.Little ‘ın inovasyon Üstünlüğü ölçüm modeli ile incelenmiştir. En son bölümde ise, Arthur D.Little’ın modeli Salihli ilçesinde tarım & gıda sektöründe üretim faaliyetinde bulunan işletmelere uygulanmış, elde edilen veriler analiz edilmiş, yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.en_US
dc.description.abstractIn today's terms economic growth and competitiveness are based on innovation increasingly. Innovation is considered as a fundamental compo- nent of the entrepreneurship and sustainable development. Countries need innovative enterprises and also pioneer companies in this field for being included to international race and attaining competitive advantage. These companies have to apply right measurements and incentives, and have to generate right attitude with right strategies both inside and outside the company to make innovation is managed. For a healthy process of innova- tion management, it is very important to perform a serious planning and implementation, to create awareness of innovation inside the company, to bring innovation into the corporate culture and to measure the power of in- novation at regular intervals in this process. In the principle of ‘You cannot manage what you cannot measure', with the data and feedback that obtain through measurements, enterprises can determine their strengths and weak- nesses in this field and they can provide continuity a successful innovation process. In this study; innovation concept and its importance for enterprises and companies, some of the innovation measurement models have been emphasized, and Arthur D. Little's innovation measurement models have been analyzed, and one of them has been practiced in the agriculture and food sectors in Salihli province. The findings have shown that, innovation power of a company or enterprise is not influenced by the size of company, the age of company, the field of activity or the company's annual turnover. As highlighted in the literature of the study, innovation is possible for every business and enterprise with applying the right processes.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuasıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİktisaten_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.titleMeasuring innovation power of businesses: a regional research in food and agricultural industryen_US
dc.typearticle
dc.departmentFakülteler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü
dc.departmentFakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.identifier.volume62en_US
dc.identifier.startpage63en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.endpage80en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster