Kurkumin ve Kurkuminoidlerin Diyabetin Komplikasyonları Üzerine Etkisi, Doz Planlaması ve Biyoyaralanımı
Abstract
Kurkumin; kurkumin (diferuloilmetan) (%77), demetoksikur-kumin (%17) ve bisdemethoksikurkumin (%3) olmak üzere Curcuma longa (zerdeçal) bitkisinin kökünden elde edilen doğal bir üründür. Di-yabet, bozulmuş glukoz seviyesi ile devam eden metabolik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Dünya nüfusunun artması ile Tip 2 diyabet görülme sıklığındaki artış ilişkilidir. 2040 yılında toplam dünya nüfu-sunun %13,5’i kadarının diyabetli olacağı tahmin edilmektedir. Diya-bet ve diyabetin komplikasyonları sonucu sadece 2012 yılında 1,5 milyon insan ölmüştür. Dünya çapında büyük bir prevalansı olan diya-bet ve komplikasyonları ile baş edebilmek için etkili önleme yöntem-leri gereklidir. Bu yöntemlerden birsi de kurkumin takviyesi yapılmasıdır. Biyoyararlanım, besin takviyesi olarak kurkumin kulla-nımında ana konudur. Kurkuminin vücuttan hızlıca atılması ve gastro-intestinal sistemden az miktarda absorbe edilememesi biyoyarlanımını ve farmakokinetik etkilerini sınırlamaktadır. Birçok çalışmada, kurku-minin biyoyararlanımının azlığından bahsedilmektedir ve bu yarar-lanma oranın artırılması için multidisipliner çalışmalara ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Geleneksel Çin tıbbından bu yana yapılan çalışma-larda; kurkuminin antikanser, antiinflamatuar, antioksidan gibi etkileri olan bir fitokimyasal olduğu belirtilmektedir. Kurkumin insülin direnci, hiperglisemi, hiperlipidemi ve adacık apoptozu ve nekrozu gibi diya-betin önde gelen komplikasyonlarının çoğunu olumlu şekilde etkilediği araştırmalarda gösterilmektedir. Kurkuminin klinik çalışmalarından elde edilen sonuçlarına göre diyabetik nefropati, mikroanjiyopati ve re-tinopatiyi tedavi etmek için etkili bir ajan olduğu gösterilmiştir. Ancak kurkumin ile ilgili yapılan çalışmaların çok azı diyabet ve komplikas-yonları üzerine odaklanmıştır. Bu derlemenin amacı, kurkuminin diya-bet ve komplikasyonlarını önlemek için kullanılabilirliğini incelemektir. Curcumin; Curcuma (turmeric) is a natural product ob- tained from the root of the Curcuma Longa (turmeric) plant, which is curcumin (diferuloylmethane) (77%), demetoxicurcumin (17%) and bisdemethoxycurcumin (3%). Diabetes is defined as a metabolic di- sease that continues with impaired glucose level. The increase in the world population is associated with an increase in the frequency of type 2 diabetes. It is estimated that 13.5% of the total world population will have diabetes in 2040. As a result of diabetes and its complications, 1.5 million people died in 2012 alone. Effective prevention methods are necessary to deal with diabetes and its complications, which is a major prevalence worldwide. One of these methods is to make curcumin supp- lements. Bioavailability is the main issue in the use of curcumin as a nutritional supplement. The rapid removal of curcumin from the body and its low absorption from the gastrointestinal tract limits its bioavai- lability and pharmacokinetic effects. In many studies, the low bioavai- lability of curcumin is mentioned and it is stated that multidisciplinary studies are needed to increase this utilization rate. In studies conducted since traditional Chinese medicine, curcumin is stated to be a phytoc- hemical with effects such as anti cancer, anti-inflammatory and antio- xidant. Studies show that curcumin has positive effects on many of the leading complications of diabetes, such as insulin resistance, hypergly- cemia, hyperlipidemia, and islet apoptosis and necrosis. Curcumin has been shown to be an effective agent to treat diabetic nephropathy, mic- roangiopathy and retinopathy, according to results from clinical trials. However, few studies of curcumin have focused on diabetes and its complications. The aim of this review is to examine the usability of curcumin to prevent diabetes and its complications.
Source
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp DergisiVolume
4Issue
1URI
https://doi.org/10.5336/jtracom.2020-74453https://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRRMU5EUTFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.11857/1862
Collections
- Makale Koleksiyonu [141]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1037]