Zeytin Yaprağının Potansiyel Sağlık Yararları
Abstract
Zeytin ağacının sadece meyvesi ve meyvesinden elde edilen yağı değil, aynı zamanda yaprağı da insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Zeytin yaprağı, yüzyıllardan beri zeytin ağacınınyetiştiği coğrafyalarda geleneksel tedavide ilaç olarak kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Günümüzde de zeytin yaprağının sağlık açısından faydalarını gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Zeytin yaprağının bileşiminde birçok fenolik bileşen bulunmaktadır. Zeytin yaprağınınekstraktlarında tanımlanan en bilinen fenolik bileşikler; oleuropein, hidroksitirozol, verbaskozid,apigenin 7-glukozid ve luteolin 7-glukozidtir. Bu fenolik bileşenler dünya çapında bilim insanlarının ilgisini uyandırmakta, hayvan ve insan deneyleri üzerinde sağlık açısından yararları rapor edilmektedir. Bu sağlık yararı çalışmaları genellikle antioksidan, antihipertansif, hipoglisemik,hipokolesterolemik, kardiyoprotektif, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etki üzerine yoğunlaşmıştır. Zeytin yaprağının sağlık üzerine olumlu etkileri umut verici olmasına rağmen; bu biyolojikaktif bileşenler ile diğer besin maddeleri arasında muhtemel etkileşimlerin daha iyi anlaşılması, insanlar üzerinde yararlı etkiler sağladığının gösterilmesi ve tıbbi tedavide kullanabilmek için optimum dozun belirlenmesi gibi sıkıntılar mevcuttur. Zeytin yaprağı ekstresinin veya zeytin yaprağıbileşenlerinin farklı dozajlarda güvenli olup olmadığını incelemek için daha geniş ve daha kapsamlıçalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Zeytin yaprağı ve fenolik bileşenlerinin terapötik etkinliğikonusunda, altta yatan mekanizmaları anlamamıza yardım sağlayacak daha detaylı araştırmalar yapılması bu konu üzerinde araştırma yapanlara ve yapacak olanlara ışık tutacaktır. Bu çalışmada,zeytin yaprağındaki biyoaktif bileşiklerin sağlık üzerine potansiyel etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Not only the fruit of the olive tree and the oil obtained from this fruit, but also the olive leaf is also important for human health. Olive oil is used as medicine in the geographies that have been growing since centuries. Today, there are many scientific studies showing the health benefits of olive leaf. There are many phenolic components in the composition of the olive leaf. The most known phenolic compounds identified in extracts of olive leaf are; oleuropein, hydroxytirozole, verbaskozid, apigenin 7-glucoside and luteloine 7-glucoside. These phenolic compounds attract scientists all over the world and the health benefits of these components on animal and human experiments are reported. These studies generally focus on antioxidant, antihypertensive, hypoglycemic, hypocholesterolemic, cardioprotective, anti-inflammatory, antimicrobial effects. Despite the promising positive effects of olive leaf on health, there are issues such as better understanding of possible interactions between these biologically active ingredients and other nutrients, demonstrating beneficial effects on humans, and determining the optimum dose for use in medical treatment. There is a need for wider and more extensive studies to examine whether the olive leaf extract or olive leaf components are safe at different dosages. More detailed research to help me understand the underlying mechanisms of olive leaf and its phenolic components' therapeutic efficacy will contribute to researchers and those who will do it. This study was planned to investigate the potential effects of bioactive compounds contained in olive leaf on health.
Source
Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri DergisiVolume
3Issue
3URI
https://doi.org/10.5336/healthsci.2017-58346https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpVM01UY3lNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.11857/1626
Collections
- Makale Koleksiyonu [141]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1037]