Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTaştan, Gürkan
dc.date2021-01
dc.date.accessioned2021-04-15T11:43:48Z
dc.date.available2021-04-15T11:43:48Z
dc.date.issued2020-12-18
dc.identifier.citationTaştan, G. (2021). "Dişbudak Ağacı Yaprağı Suyunun Çimento Harcının Fiziksel, Mekanik ve Durabilite Özellikleri Üzerindeki Etkisi", Yüksek Lisans Tezi: Kırklareli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1438
dc.description.abstractBu kapsamlı deneysel çalışmada Manisa Soma’dan getirilen dişbudak ağacı yaprakları farklı miktarlarda farklı sürelerde kaynatılmıştır. Her farklı miktar ve farklı süre için kaynatılan dişbudak ağacı yaprağı suyunun soğuması beklenmiştir. Kaynatılan sıvılar soğutulduktan sonra çimento harcı üretimlerinde karışım suyu olarak kullanılmıştır. Daha sonra her bir dişbudak ağacı yaprağı suyunun pH, sıcaklık ve elektriksel iletkenlik değerleri ölçülmüştür. Her farklı miktar ve her farklı süre için 40x40x160 mm boyutlu kalıplara her bir dişbudak ağacı yaprağı suyu ile üretilen harçlar yerleştirilmiştir. Harç üretiminde standart harç üretimindeki miktarlar esas alınmıştır. Dolomit kırmakumunun metilen mavisi değeri 5’dir. Her bir yaş için 3 adet numune üretilmiştir. Üretilen harç numuneleri 24 saat sonra kalıptan çıkarılarak 20±1 ºC suda bekletilmiştir. Üretimi gerçekleştirilen numunelerin 7, 28 ve 56 günlük sertleşmiş birim ağırlıkları, eğilme dayanımları, basınç dayanımları belirlenmiştir. Aynı zamanda dişbudak ağacı yaprağı suyunun mekanik özellikler üzerindeki etkisini kıyaslayabilmek için destile su farklı sürelerde kaynatılmış ve soğutulan destile su ile standart harç üretimi gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda 10 gram 30 dakika kaynatılmış dişbudak ağacı yaprağı suyu, 10 gram 60 dakika kaynatılmış dişbudak ağacı yaprağı suyu ve 10 gram 90 dakika kaynatılmış dişbudak ağacı yaprağı suyu ile üretilen numuneler üzerinde sülfat direnci tayini deneyi uygulanmıştır. 50 g/litre ve 150 g/litre sodyum sülfat çözeltileri hazırlanmıştır. Üretilen numuneler 50 g/litre ve 150 g/litre sodyum sülfat çözeltilerinde bekletilmiştir. Sülfat deneyi sonrası numunelerin 7, 28 ve 56 günlük mekanik özellikleri ölçülmüştür.
dc.description.abstractIn this comprehensive experimental study, fraxinus excelsior tree leaves which were brought from Manisa Soma were boiled in different amounts at different times. The fraxinus excelsior tree water boiled for each different amount and time is expected to cool down. The boiled liquids are used as mixing water in the cement mortar production after cooling. Then, the pH, temperature and electrical conductivity values of each boiled and cooled water of fraxinus excelsior tree leaves were measured. For each different quantity and every different time, mortars produced with boiled and cooled water of fraxinus excelsior tree leaves were placed to 40x40x160 mm sized molds. The amount of standard mortar production was taken as basis in the production of mortars. The methylene blue value of the dolomite crushed sand is 5. Three samples were produced for each age. The mortar samples produced were removed from the molds after 24 hours and stored in 20 ± 1 ºC water. 7, 28 and 56 days hardened unit weight, flexural strength and compressive strength of the samples were determined. At the same time, in order to compare the effect of fraxinus excelsior tree leaves on the mechanical properties, the distilled water was boiled in different time and the standard mortar production was carried out with distilled water. At the same time, sulphate tests were applied on the samples which were produced by the boiled and cooled water of 10 grams fraxinus excelsior tree leaves which were boiled 30 minutes, the boiled and cooled water of 10 grams fraxinus excelsior tree leaves which were boiled 60 minutes, the boiled and cooled water of 10 grams fraxinus excelsior tree leaves which were boiled 90 minutes. 50 g/liter and 150 g/liter sodium sulfate solutions were prepared. Samples produced were placed in 50 g/liter and 150 g/liter sodium sulfate solutions. The mechanical properties of the samples were determined at 7, 28 and 56 days after the sulphate test.
dc.language.isotur
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/us/*
dc.subjectDişbudak Ağacı Yaprağı Suyu
dc.subjectDolomit Kırmakumu
dc.subjectEğilme Dayanımı
dc.subjectBasınç Dayanımı
dc.subjectSülfat Direnci Tayini Deneyi
dc.subjectFraxinus Excelsior Leaves Water
dc.subjectDolomite Crushed Sand
dc.subjectFlexural Strength
dc.subjectCompressive Strength
dc.subjectSulphate Test
dc.titleDişbudak Ağacı Yaprağı Suyunun Çimento Harcının Fiziksel, Mekanik ve Durabilite Özellikleri Üzerindeki Etkisi
dc.title.alternativeThe Effect of Fraxinus Excelsior Leaves Water on The Physical, Mechanical and Durability Properties of Mortars
dc.typemasterThesis
dc.department[KLÜ]
dc.relation.publicationcategoryTez


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess