Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPirli, Ecenaz
dc.date2020-12
dc.date.accessioned2021-04-15T08:09:33Z
dc.date.available2021-04-15T08:09:33Z
dc.date.issued2020-05-27
dc.identifier.citationPirli, E. (2020). "Tekstil Sektöründe Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi ile İlgili Bilinç Düzeyini Belirlemeye Yönelik Bir Alan Araştırması", Yüksek Lisans Tezi: Kırklareli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1423
dc.description.abstractTüm sektörlerin kendine özgü iş sağlığı ve güvenliği riskleri olduğu gibi tekstil sektöründe de diğer sektörler gibi sık rastlanan riskler vardır. Sektörün özelliği olarak tekstil sektörü, dokuma, boyama ve baskı gibi bir çok alanında üç vardiya olarak çalışılmaktadır. Üretimin dokuma, boyama ve baskı süreçleri oldukça streslidir. Bu çalışma şekli, uyku bozuklukları, iletişim problemleri, dikkat dağınıklığı ve buna bağlı olarak yüksek tansiyon ve ritim bozukluğu gibi risk faktörlerine sebep olmaktadır. Bu risk faktörleri sektörde muhtemel iş kazalarına eğilimi arttırmaktadır. Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi davranış değişikliği üzerinde yoğunlaşan bir yönetim biçimi olmakla birlikte alışkanlık ve istemeden yapılan davranışlarla ilgilenir. Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimiyle ilgili yapılan önceki çalışmalarda, çalışma ortamında gözlem yapmanın ve bunun çalışanlar tarafından kurulan bir ekiple tamamlamanın riskleri tespit etmekte ne kadar etkili olduğundan bahsedilmiştir. Bu çalışmada iş kazalarının ve risklerin fazla olduğu tekstil sektöründe Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi ile ilgili bir bilinç düzeyi belirmek ve uygulanabilirliği hakkında yorum getirmek için bir anket çalışması yapılmıştır. Anket iki bölümden oluşmakta olup ilk bölümde çalışanların eğitim seviyesine ve mesleki deneyimine göre işyeri ve iş kazaları ile ilgili sorulardan oluşmakta, ikinci bölüm ise mesleki deneyim gözetmeksizin eğitim seviyesine göre sinir sistemi ve psikoloji ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. Çalışma sonucunda iş kazası ve ramak kala olayları davranış ve alışkanlıklarla birlikte, eğitim ve farklı psikolojik durumların tetiklediği yorumu getirilmiştir. Eğitim seviyesi ve mesleki deneyimin daha yüksek olduğu çalışanlarda iş kazası sayısının daha az olduğu görülmüştür. Öncelikli olarak sektörde İSG kültürü oluşturulmaya çalışılmalı ve iletişim kopuklukları ortadan kaldırılmalı çalışanlara üretimden önce çalışma koşullarının daha önemli olduğu hissettirilmelidir. Bu çalışma davranış odaklı güvenlik yönetim sisteminin her sektörde kurulması gerektiğini ve özellikle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili daha fazla eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmamız gerektiği yorumunu getirmiştir.
dc.description.abstract"Textile industry has common occupational health and safety riskis as like each sector. As a feature of textie industry, there are three shifts in many fields as weaving, dyeing and printing. Weaving, dyeing and printing processes of production are very stressful. This type of work causes risk factors as sleep disturbances, communication problems, distraction and therefore high blood pressure and rhythm disturbance. These risk factors increase the tendency to possible work accidents in the sector. Behavior- Oriented Safety Management is a form of management that focuses on behavioral change, neverthless it deals with habit and involuntary behavior. In previous studies of Behavior-Oriented Safety Management, it was mentioned how effective observation in the work enviroment and completing it with a team set up by employeees was in detecting risks. In this study, a survey was conducted to determine a level of awareness about Behavior-Oriented Safety Management in the textile industry where work accidents and risks are high and to comment on its applicabiility. The survey consists of two parts, the first part consists of questions related to work place and work accidents according to the education level and professional experience of the employees, and the second part consists of questions related to the nervous system and psychology according to the level of education regardless of professional experience. As a result of the study, it was brought to the interpretation that the incidents and near miss events triggered by education and different psychological situations with behavior and habits. It was observed that the number of occupational accidents was lower in employees with higher education level and professional experience. Firstly, an OHS culture should be tried to be created in sector and communication gaps should be eliminated. Employees should feel that working conditions are more important than production. This study commented that the Behavior-Oriented Safety Management system should be established in every sector, and that we should bedo more training and awareness-raising activities, especially regarding occupational health and safety. "
dc.language.isotur
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/us/*
dc.subjectİş Sağlığı ve Güvenliği
dc.subjectOccupational Health and Safety
dc.subjectTekstil Sektörü
dc.subjectTextile Sector
dc.titleTekstil Sektöründe Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi ile İlgili Bilinç Düzeyini Belirlemeye Yönelik Bir Alan Araştırması
dc.title.alternativeA Field Study for Determining the Level of Consciousness Related to Behavior-Oriented Security Management in the Textile Sector
dc.typemasterThesis
dc.department[KLÜ]
dc.relation.publicationcategoryTez


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess