Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDikmen, Hatice
dc.date2019-12
dc.date.accessioned2019-12-24T07:11:53Z
dc.date.available2019-12-24T07:11:53Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationDikmen, H. (2018). Bursa İli İznik İlçesi 5’nolu Aile Sağlık Merkezine Başvuran 15-49 Yaş Aralığındaki Kadınların Aile Planlaması Bilgilerini Etkileyen Etmenlerin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kırklareli.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1199
dc.description.abstractÇalışmamızda İznik ilçesinde bulunan 5’nolu Aile Sağlık Merkezine kayıtlı olan 15-49 yaş aralığındaki kadınların; soyo-demografik ve doğurganlık özelliklerinin belirlenmesi, kullanmış oldukları aile planlaması yöntemlerinin tespit edilmesi ve aile planlaması konusunda edinmiş oldukları bilgileri değerlendirilerek, bilgi düzeyine etki eden etmenlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmamız tanımlayıcı bir araştırma olup, evrenini İznik 5’nolu aile sağlık merkezine başvuran 15-49 yaş aralığındaki kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan kadınların çoğunluğunu %79,5 ile 18-44 yaş aralığı oluşturmaktadır. %69,5’nin evli, %55’nin en az lise ve üzeri eğitim aldığı tespit edilmiştir. Kadınların %41,0’ının çalışan, %43,5’inin ise ev hanımı olduğu görülmüştür. Araştırmamızın sonuçlarına göre; en çok kullanılan modern aile planlaması yöntemi %16,5 ile kondom ilk sırada yer alırken, %11 ile RİA ikinci sıradadır. En çok kullanılan geleneksel aile planlaması yöntemi ise %7 ile geri çekme olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamıza katılan 15-49 yaş arasındaki kadınların en çok bildikleri aile planlaması yöntemleri sırası ile %92 ile hap, %89 ile RİA, %88,5 ile kondomdur. Gebeliği önleyici yöntem kullananların %35,8’i kullandıkları aile planlaması yöntemini kamu sektöründen karşılarken, %64,2’si ise kendi imkanları ile temin ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ülkemizde kırsal alanda sağlık hizmetleri neredeyse tamamı kamu sağlık kurumları tarafından karşılanmaktadır. 15-49 yaş arası kadınların aile planlaması konusunda daha çok bilgi sahibi olabilmelerini sağlamak için sağlık kurumlarının, aile sağlığı merkezlerinin kadınlara ulaşmada direk ziyaretlerinin etkinliğini arttırmaları ve bu konuda verdikleri eğitimleri çeşitlendirerek dikkat çekmeleri gerektiği önerilmektedir.
dc.description.abstractIn our study, women in the age group of 15-49 who are registered to the 5th Family Health Center in the city of Iznik; determining the factors affecting the level of knowledge by determining the characteristics of family planning, determining the socalled demographic and fertility characteristics, determining the family planning methods they have used and the information they have acquired about family planning. Our study is a descriptive research and the universe consists of women aged 15-49 who apply to the family health center of İznik 5. The majority of the women participating in the study are between the ages of 18-44 with 79.5%. 69.5% were married and 55% were at least graduated high school and above.41.0% of the women were working and 43.5% were housewives. According to the results of our research; the most commonly used modern family planning method is the condom with 16.5%, while the 11% with RIA is the second most common. The most commonly used traditional family planning method is the withdrawal with 7%. Among the 15-49 year olds who participated in my study, the most known methods of family planning were the pill with 92%, the RIA with 89%, the condom with 88.5%. 35.8% of those who use preventive methods meet the family planning method they use from the public sector and 64.2% reach the result they obtained with their own means. In our country, almost all rural health care services are provided by public health institutions. To ensure that women aged 15-49 have more knowledge of family planning, it is suggested that health care institutions should increase the effectiveness of direct visits to women by family health centers and diversify the training they provide.
dc.language.isotur
dc.publisherKırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectAile Planlaması
dc.subjectKontraseptif Yöntemler
dc.subjectGebelik
dc.subjectÜreme Sağlığı
dc.subjectFamily Planning
dc.subjectContraceptive Methods
dc.subjectPregnancy
dc.subjectReproductive Health
dc.titleBursa İli İznik İlçesi 5’nolu Aile Sağlık Merkezine Başvuran 15-49 Yaş Aralığındaki Kadınların Aile Planlaması Bilgilerini Etkileyen Etmenlerin Belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of Factors Affecting Family Planning İnformation of 15-49 Year Old Women Who Applied to Family Health Center in Bursa, Iznik District 5
dc.typemasterThesis
dc.department[KLÜ]
dc.relation.publicationcategoryTez


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess